Развлечения и Спорт

За пълноценното забавление на своите гости през топлите месеци,хотел-механа“Сватовете“предлага открит плувен басейн,конна езда,велосипеди под наем.

Посетителите на хотела могат да направят преход по някоя от прохладните еко пътеки на Априлци, а по-запалените туристи могат да се възползват от планински преход в резерват Северен джендем – най-големия в национален парк Централен балкан с организиран планински водач. Хотелът предлага превоз за желаещите до началната точка на прехода. Растоянието до вр. Ботев или х. Тъжа е приблизително 10км пеш. За тези от гостите, които желаят да се запознаят с близките околности, възползвайки се от удобството на личния си автомобил или организирано с буса на хотела, бихме препоръчали да посетят Троянския манастир Успение богородично, който се намира на около 15км. В него се пази една от петте чудотворни икони в България, а именно Богородица Троеручица. На празника Успение богородично иконата се изнася от манастира и се носи до специално построен параклис. Има поверие, че иконата сама избира хората които да я носят.

 В манастира може да видите и музей-скривалище на Васил Левски и да се запознаете обстойно с историята по създаването на революционен монашески комитет.

 

На около 20км в с.Черни Осъм се намира Биосферен резерват Стенето-обширен карстов район, представляващ лабиринт от галерии,отвесни кладенци, пещери и повече от 38 пропасти-372 метровата Райчова дупка е най-дълбоката пропаст в България. Стенето е и най-голямото местообитание на кафява мечка у нас. 

В с. Черни Осъм може да посетите и Природонаучния Музей, който ще ви предложи обстоен поглед върху фауната на България.

Бихте могли и да се сдобиете с автентични глинени съдове, изработени от местни занаятчии.

За по-големите ентусиасти е посещението на Крушунските водопади известни с карстовите си образувания или Деветашката пещера, повече прочула се с използването й като декор на филма Непобедимите. Отстоянието до там е около 50км.