Град Априлци

Китното градче се намира в Централна Северна България,в непосредствена близост до национален парк“Централен Балкан“.Разположено е в котловина в полите на Стара плланина на около 600метра надморска височина.

Това е един от най-красивите кътове на страната ни,с право предизвикал възхищението на Феликс Каниц,посетил котловината през 1871г

„Човек не може да си представи лесно подобна красива зеленина,която господства в тази висока планинска област дори и през късно лято,когато растителността  в планините отстъпва значително по зрялост на тази в равнините.“
Ф.Каниц

Изходен пункт за водопада Видимско пръскало,хижа Плевен,Русалийски проход и два от най-внушителните върха  в Стара планина- в.Ботев и в.Русалка,познат на местните жители като Марагидик.Носи се легенда,че от него е скочила мома Мара,за да се спаси от турците.Някои источници твърдят,че става дума за сестрата на цар Иван Шишман.Чисто визуално въпросния връх прилича на женско лице в профил.

 

Априлци е град създаден чрез сливането на 4 големи  села,които по настоящем са негови квартали.Сливането става през 1976г.Името Априлци е избрано в чест на героичното участие на района в Априлското  въстание.

По случай 130-тата годишнина от въстанието и 30 години от обявяването на Априлци за град на местността Кръста е издигнат 34 метров кръст.

В Априлци се намира и паметникът на културата- девически манастир „Св.Троица“,чиито монахини и свещеници убити по време на въстанието,през 2011г са канонизирани за светци,заедно с убитите при клането в Батак.

Известен историограф,описал събитията около Новоселското въстание е Иван Марангозов,чиито паметник се намира в центъра на кв.Ново село.Неговото име носи и Професионалната Гимназия по Туризъм.

 

Известни априлчани са:

Георги Пашев-летец

Иван Марангозов-учител и общественик

Иван Пачников-лекар,общественик и писател

Куйо Куев-литературен историк

Проф.Марко  Семов-журналист,писател,народопсихолог

Нели Куцкова-съдия и общестен деятел

 

ИНТЕРЕСНО

В Европа ,Априлци е втория град с най-чист въздух!

/по проучване на Юнеско/

-Специфичното диалектно наречие влиза в наскоро направената от БАН Диалектна аудио карта на България,като Централен балкански говор.В този район се говори навярно най-чистия следвъзрожденски  български език.